Vi ste ovde
Ašvaganda - indijski žen-šen PDF Štampa El. pošta

Primarno dejstvo i upotreba:

- drevni indijski koren, protiv depresije i demencije, štiti nervni sistem

- najmoćniji prirodni sedativ i antidepresiv

- Podmlađuje nervne ćelije i ceo organizam

 

 

 

 


Ašvaganda, opšte informacije

Ašvaganda (ashwagandha), popularno-indijski žen-šen, egzotična indijska biljka, našla je svoju višestruku primenu u tradicionalnoj indijskoj medicini. Gotovo je neverovatno koliki spektar lekovitih dejstava ašvaganda poseduje. Najvažniji je njen blagotvorni učinak kod nervnih obolenja, depresije i anksioznosti. Pored njenog zaštitnog efekta na nervni sistem, može biti obećavajući alternativni tretman u spektru degenerativnih oboljenja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Ašvagandva je snažni antioksidans koji pronalazi i uništava slobodne radikale koji su zahvaćeni starenjem i brojnim stanjima bolesti. Što je još značajnije, nastali dokazi sugerišu da ašvagandha doprinosi u borbi protiv raka. Stres, toksini iz okruženja i loša ishrana imaju štetan uticaj na naš nervni sistem. Sve veća pažnja se u naučnim krugovima daje ašvagandi i vrše se vrlo iscrpna istraživanja jer savremeni način života današnjeg čoveka donosi stresne situacije koje utiču sve više na naš nervni sistem. Decenijama unazad farmaceutska industrija nudi razne hemijske preparate koji trenutno umiruju napetost ali je njihova upotreba po pravilu ograničenog karaktera zbog izuzetno negativnih nuspojava do kojih dovodi njihovo učestalo konzumiranje.

U potvđenim primerima anksioznosti i depresije ašvaganda je prikazana sa istom efikasnošću kao neki umirujući lekovi i antidepresivi. Naročito oralna primena ašvagande u roku od pet dana sugeriše suzbijanje anksioznosti; slično pri upotrebi leka Lorazepam-a i efekata sličnih antidepresivu sa recepta, kao što je Imipramin.

Ašvagandi ajur-veda daje sledeća izuzetna svojstva: vrišija - podsticanje plodnosti  balija - fizicka kondicija i imunitet   šutahara - suzbija upale   rasajana - podmlađuje    medija - oporavlja moždane ćelije    ksajahara - prirodni anabolik    sukra - za polne organe    mađa - kod nesanice    arisukrala - kod neuhranjenosti    brihemnija - za podizanje telesne težine    vata vijadi - protiv nervnih obolenja    ummada - kod mentalnih obolenja. To je potvrđeno i savremenim istraživanjem a ključ je u ogromnom bogatstvu minerala i mnogh jedinjenja i aktivnih supstanci koje regenerišu ćelije i podmlađuju ih. U Indiji se vekovima koristi u ishrani u obliku čaja ili kao dodatak supama i čorbama.


Pročitajte još:

Ašvagandha - indijski žen-šen

Ašvaganda i stres

Ašvaganda, psiha i nervi

Šta sadrži ašvaganda?

Ašvaganda (Withania Somnifera)

Šta je ašvaganda po ajur-vedi?

 


 

 

 

Cena: 500.00din
Ima na lageru

 

 

 

 


 

 

Društvene mreže:

Lekovite gljive i korenje - FacebookLekovite gljive i korenje - Twitter